Bent u op zoek naar meer informatie over het leasen van een auto? Het kopen van een lease auto kan vele voordelen hebben, maar wellicht past een lease auto kopen helemaal niet binnen uw huidige of toekomstige financiële situatie.

"... een auto leasen of kopen..."

Wilt u inhoudelijk meer informatie over leaseauto's, de beschikbare mogelijkheden binnen de auto lease, de haken en ogen die om de hoek komen kijken bij een lease auto en met name die bij een lease auto kopen? Wij gaan specifiek in op het kopen van lease auto's, de voordelen en nadelen van leasen én proberen u de juiste richting te wijzen.

Als particulier een auto leasen

Voordat u als particulier de automarkt op gaat om een auto te leasen wilt u weten wat de voordelen en wat de nadelen zijn. Wilt u weten hoe u belasting technisch zit en natuurlijk welke auto’s u zou kunnen leasen. Als particulier een auto leasen en welke auto daar dan tegenover staat is geheel afhankelijk van uw budget. Des te meer u te besteden heeft, des te groter en luxer de mogelijkheden worden. Als u slechts om praktische redenen een auto wilt leasen, dan bent u wellicht tevreden met een wat goedkoper model. Simpelweg omdat het gebruiken van de auto belangrijker is dan de prijs van de auto.

Waar let u op als u als particulier een auto gaat leasen?

  • Zijn de kosten voor het onderhoud bij de leaseprijs inbegrepen of dient er apart een onderhoudscontract af te worden gesloten?
  • Hoeveel kilometers kunt u op jaarbasis of per maand rijden en wat zijn de kosten per kilometer voor u?
  • Wordt u voorzien van een tankpas en zo ja, hoeveel mag u tanken met deze pas?
  • Betaalt u eigen risico bij schade aan de lease auto?
  • Wordt het eigen risico verhoogt wanneer u meerdere malen schade aan de particuliere lease auto heeft?

Vragen zoals hierboven vermeld dienen vooraf wel beantwoord te zijn wanneer u het particulier auto leasen in duikt. U wilt natuurlijk weten waar u aan toe bent, alvorens u een contract gaat ondertekenen. Dat is dan ook een groot voordeel van het particulier auto leasen, u heeft direct inzicht in de te verwachten kosten. Het onderhoud en het aanschaffen van de auto is al geregeld en vaak is het ook mogelijk om een tankpas te verkrijgen. Verder kunt u in een nagenoeg nieuwe auto rijden en hoeft u dus niet op zoek naar een auto, wanneer u financieel niet breed genoeg zit om een nieuwe auto aan te schaffen.

Als particulier auto leasen biedt dus een hoop voordelen, mits u zelf voldoende informatie aanvraagt en ervoor zorgt dat u vooraf weet waar u aan toe bent. Wellicht is het meest belangrijke voordeel wel dat u niet te maken heeft met de fiscale bijtelling. De auto wordt immers particulier geleast en u geniet geen ‘gift’ of ‘voordeel’ in natura via een lease auto van het werk. Dat wil dus zeggen dat er geen loon wordt verstrekt in een andere loonvorm en daar komt dus ook geen fiscale bijtelling bij om de hoek kijken. De enige kosten die u dus te verwerken heeft zijn de maandelijkse kosten voor de lease auto en de eventuele bijkomende kosten afhankelijk van het contract.

Gaat u wel of niet particulier een auto leasen?

Of u gaat leasen hangt natuurlijk af van uw persoonlijke wensen en eisen, maar ook van uw financiële situatie. Als consument kunt u bepaalde voorwaarden wel interessant vinden en andere niet. Dat is iets waar u geheel zelf een keuze in zult moeten maken. Het is dan ook aan te raden om voorafgaand aan het ondertekenen van een contract diverse offertes aan te vragen. Zo krijgt u een beter beeld van het aanbod en de kosten die u dient te maken en kunt u beter bepalen of een auto leasen daadwerkelijk bij u en uw financiële situatie past.