Bent u op zoek naar meer informatie over het leasen van een auto? Het kopen van een lease auto kan vele voordelen hebben, maar wellicht past een lease auto kopen helemaal niet binnen uw huidige of toekomstige financiële situatie.

"... een auto leasen of kopen..."

Wilt u inhoudelijk meer informatie over leaseauto's, de beschikbare mogelijkheden binnen de auto lease, de haken en ogen die om de hoek komen kijken bij een lease auto en met name die bij een lease auto kopen? Wij gaan specifiek in op het kopen van lease auto's, de voordelen en nadelen van leasen én proberen u de juiste richting te wijzen.

Wat is een lease auto?

Als u geïnteresseerd bent in het leasen van een auto, dan wilt u er natuurlijk eerst het fijne van weten. Om te beginnen is het verstandig te achterhalen wat een lease auto nou precies is.

Wat is auto lease?

Lease is in het algemeen te omschrijven als het verstrekken van het recht op het gebruik van een bepaald product, in dit geval de auto. Hierbij wordt er dan een periode overeengekomen en gedurende deze periode mag de lessee de auto leasen tegen een vooraf bepaalde maandelijkse vergoeding. Als u een auto least dan bent u niet de eigenaar van de auto, maar mag u er wel in rijden alsof het uw auto is. Afhankelijk van de manier waarop u de auto least is de auto ook niet economisch eigendom en daarmee dus ook niet fiscaal eigendom.

Welke vormen van auto lease kennen we?

Er zijn een aantal vormen op te noemen, maar we sommen hier de twee meest voorkomende en belangrijkste auto lease vormen op.

  • Financieel leasen: Als er in de overeenkomst van de lease, het financieren van de auto op de eerste plaats staat dan wordt dit financiële lease genoemd. De looptijd van het contract is over het algemeen gelijk aan de levensduur van de auto. Het risico op economisch vlak is voor rekening van de persoon die de auto gaat leasen. De lease auto komt namelijk op zijn of haar financiële balans te staan.
  • Operationeel leasen: Als het gebruik van de auto belangrijker is dan het financieren van de auto. Dan wordt er gesproken van een operationele lease. Dit gaat dan vaak om een contract dat van korte duur van kracht is. Het risico op economisch vlak ligt hierbij bij de juridische eigenaar van de lease auto.

Waar houdt u rekening mee wanneer u auto lease overweegt?

Wanneer u een auto wilt leasen kunt u het beste met de volgende punten rekening houden:

  • Rekent de maatschappij waar u bij least, naast het te betalen leasebedrag ook kilometervergoeding of betaalt u een all-in prijs per maand?

  • Zorg ervoor dat u alles vooraf goed uitrekent. Weet wat u moet betalen. Stel voor dat u de auto 4 jaar wilt leasen. Bereken vervolgens de uitkomst van 48 maanden keer het bedrag uit dat u moet betalen voor de lease auto. Trek hier vervolgens alle kosten af die u zou krijgen wanneer u de auto zelf aan zou schaffen. Denk dan ook aan de verzekering, belasting, hulp bij pech en onderhoud.

  • Houdt u aan het einde van deze berekening een bedrag onder aan de streep over die ongeveer even hoog is of wellicht hoger dan de aanschafwaarde van de betreffende auto? Dan kunt u er waarschijnlijk beter voor kiezen om de auto te kopen in plaats van te leasen.