Bent u op zoek naar meer informatie over het leasen van een auto? Het kopen van een lease auto kan vele voordelen hebben, maar wellicht past een lease auto kopen helemaal niet binnen uw huidige of toekomstige financiële situatie.

"... een auto leasen of kopen..."

Wilt u inhoudelijk meer informatie over leaseauto's, de beschikbare mogelijkheden binnen de auto lease, de haken en ogen die om de hoek komen kijken bij een lease auto en met name die bij een lease auto kopen? Wij gaan specifiek in op het kopen van lease auto's, de voordelen en nadelen van leasen én proberen u de juiste richting te wijzen.

Hoe werkt een prive lease voor een gebruikte auto

Leasen is een belangrijk onderdeel van de automarkt geworden en dat is niet zonder reden. Leasen is goed te betalen voor zowel particulieren als bedrijven en u kunt de auto op diverse manieren financieren. Zo kunt u ervoor kiezen om de auto prive te leasen, de lease auto prive aan te schaffen of de auto op naam van de zaak te zetten.

Wat houdt prive lease gebruikte auto precies in?

Prive lease, wordt ook wel particuliere lease genoemd, is in praktijk te omschrijven als een leningsvorm waarbij u gedurende een periode van 48 maanden (4 jaar) maandelijks een vooraf overeengekomen leasebedrag betaalt aan de leasemaatschappij. Zodra de 48 maanden om zijn kunt u een nieuwe auto leasen en wordt er een nieuw contract opgesteld. U zou in plaats van een nieuw leasecontract ook kunnen kiezen voor het overnemen van de auto tegen een gereduceerd tarief, maar u kunt ook kiezen voor de prive lease gebruikte auto. Dat wil zeggen dat u de auto blijft leasen tegen een gereduceerd tarief óf een andere gebruikte auto least tegen een gereduceerd tarief. De hoogte van het bedrag dat u dient te betalen verschilt per auto en per dealer/ leasemaatschappij. Het is dan ook zaak om niet alleen de tarieven goed naast elkaar neer te leggen per auto, maar ook per aanbieder.

Wat zijn de voordelen van prive lease?

  • Er komt een hoop gebruiksgemak om de hoek kijken. De leasemaatschappij regelt immers alles voor u. Van verzekering tot onderhoud en soms zelfs tanken.
  • U betaalt geen wegenbelasting en u hoeft geen fiscale bijtelling te betalen. Wanneer u een auto van de zaak krijgt dan dient u wél fiscale bijtelling te betalen. In dat geval zou u een bepaald percentage bij de cataloguswaarde moeten tellen.
  • Als er problemen zijn met de auto dan wordt er door de leasemaatschappij vervangend vervoer geregeld. Ook worden diensten zoals pechhulp en de kosten voor eventuele schade vergoed. In dat laatste geval dient u wel na te vragen of er ook bijkomende kosten omtrent eigen risico naar u verlegd kunnen worden.
  • U weet exact hoeveel u per maand moet betalen voor uw auto. Naast de kosten voor de benzine zal daar verder niks meer bij komen.

Waar dient u rekening mee te houden bij prive lease gebruikte auto?

Er zijn natuurlijk altijd een aantal punten op te noemen waar u in elk geval rekening mee dient te houden. U dient er zeker van te zijn dat de privé lease van een gebruikte auto ook daadwerkelijk goed bij uw financiële situatie past. Hoewel de lease op deze wijze relatief goedkoop is, kan het alsnog nadelige gevolgen hebben voor uw financiële situatie. Het is dan ook zaak, hetzij zelf, hetzij met een financieel adviseur uw financieel plan op te stellen waar rekening wordt gehouden met de eventuele lease van de auto.

Een paar punten waar u in elk geval even om moet denken:

  • Wordt er naast het leasebedrag ook een bedrag per kilometer gevraagd? Over het algemeen zit dit bij het maandelijkse bedrag in, maar u kunt dit het beste wel even nagaan om nare verrassingen te voorkomen.
  • Wat is het maximum aantal kilometers dat u op jaarbasis mag rijden en wat zijn de kosten voor elke kilometer die u dit maximum overschrijdt?
  • Wat zijn de kosten voor schade als gevolg van nalatigheid? Denk dan aan het vergeten te verversen van olie en tanken van verkeerde brandstof.
  • Is het economisch verantwoord om de auto te leasen of bent u goedkoper uit wanneer u zelf een auto koopt? Hierbij berekent u de kosten voor het onderhoud van de auto en de aanschafwaarde van de auto gedeeld door 48 maanden. Als het bedrag hoger uitkomt dan bent u met leasen beter af. Is het bedrag lager dan kunt u wellicht beter zelf een auto aanschaffen.